Lyssna

Translate

För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.

Visste du att John Ericsson hjälpte Nordstaterna att vinna inbördeskriget i Amerika?

Se utställningen om Bröderna Nils och John Ericsons otroliga liv under 1800-talet!
Pågår till och med augusti 2022.

1861-1865 pågick det amerikanska inbördeskriget i ett delat USA. Sydstaterna hade skaffat sig ett övertag genom att bygga ett bepansrat fartyg, Merrimac. Mot det hade Nordstaternas träfartyg ingen chans. John Ericsson hade sedan tidigare planer på ett eget pansarfartyg. Detta konstruerades nu i snabb takt åt Nordstaterna och fick namnet Monitor. 1862 lyckades den underliga skapelsen, genom ett starkt pansar och ett lättmanövrerat kanontorn, bekämpa sin väldige motståndare Merrimac. John firades som hjälte efter segern och hans pansarfartyg spreds över Europa, också till Sverige.
Sjöslaget mellan skeppen Monitor och Merrimac i det amerikanska inbördeskriget. Målning.

Audioguide och texter på svenska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Texts in english Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här är berättelsen om Nils och John Ericssons otroliga liv i olika världsdelar under 1800-talet. Möt personerna bakom epokgörande uppfinningar och några av Sveriges största byggnadsprojekt. Historien spänner över fattigdom, möjligheter, utmaningar, segrar, fängelsevistelser, vänskap, bakslag och fantastiska framgångar.

Den äldre brodern Nils blev under sitt liv känd som den framstående kanal- och järnvägsbyggaren i Sverige medan den yngre brodern John lämnade Sverige som ung för att istället med tiden bli hyllad uppfinnare i Storbritannien och i USA.

Nils och John levde i en tid då flera av våra mest avgörande förändringar ägde rum. Brödernas berättelser är å ena sidan mycket olika, men går å andra sidan in i varandra. Ett talande exempel är Johns märkliga förhållande till sin utomäktenskapliga son, som kom att bli Nils främste arvtagare inom kanal- och järnvägsbyggnad. Dessa enorma byggnadsprojekt var med och formade den tid vi idag lever i.

Utställningen berättas med bilder och föremål i en lång och i en förkortad version. Den längre versionen förmedlas genom audioguide och den kan du också ta del av på ett nytt sätt: genom egen mobiltelefon hemma i hängmattan eller på skogspromenaden.

Bildcollage, tre olika bilder som visar utställningen ur olika vinklar. Foto.