Lyssna

Translate

För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.

Höstens föreläsningar i museets hörsal

Ta del av många intressanta föreläsningar med olika lokalhistoriska och järnvägshistoriska ämnen. Här har du hela programmet!

 • 11/9 kl.19 Lokalhistorisk måndag: Arkitektur och byggnadshistoria
  Hur stadens byggnader formas och tar sig ut har stor betydelse. Ängelholm präglas av många olika byggnadshistoriska skikt, från 1800-talshusen på södra Storgatan, via 1900-talets hus runt Stortorget till 2000-talets stationsområde, Nyhemsskola och Fridhem. Arkitekterna Karin Petersson och Pontus Möller berättar. Arrangeras i samarbete med Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening. Gratis för medlemmar, övriga betalar 40 kr.
 • 21/9 kl.19 Järnvägshistorisk torsdag: En utflykt på Pyttebanan Ängelholm Klippan
  Föreläsning med Hans-Åke Jönsson. En resa längs banan från Ängelholm till Klippan via bland annat Munka Ljungby, Skeldinge och Össjögård, med stopp i Östra Ljungby och Gråmanstorp. Fri entré!
 • 9/10 kl.19 Lokalhistorisk måndag: NST, May Rasmusson och jag
  Gunilla Fors arbetade på Nordvästra Skånes Tidningar, NST, i 35 år. Samtidigt skrev May Rasmusson sina många Strövtåg, som ofta handlade om Ängelholmshistorien. Nu har Gunilla Fors kombinerat sin och May Rasmussons NST-historier med historien om sin familj, och skapat en väv med en personlig berättelse om Ängelholms 1900-tal. Arrangeras i samarbete med Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening. Gratis för medlemmar, övriga betalar 40 kr.
 • 19/10 kl.19 Järnvägshistorisk torsdag: Västkustbanan Helsingborg Båstad
  Föreläsning med Hans-Åke Jönsson.
  Hur näringslivet styrde utformningen av banan och tips på smultronställen att hitta idag. Fri entré!
 • 16/11 kl.19 Järnvägshistorisk torsdag: SSJ - Skåne Smålands Järnväg
  Föreläsning med Hans-Åke Jönsson i museets hörsal.
  Berättelsen om klassiska SSJ från Åstorp till skånska gränsen Yxenhult och Markaryd. Förvånansvärt mycket finns kvar gömt inne bland träd och buskar. Bland annat tar vi oss över Rönne å och konstaterar att militären tränade sprängning av broar här. Fri entré!
 • 20/11 kl.19 Lokalhistorisk måndag: Konsten i Ängelholmsbygden
  Ängelholmsbygden är rik på offentlig konst, både skulpturer och utsmyckningar. Kommunens konstansvariga, Nina Wenedikter, fortsätter sin berättelse om konstnärerna bakom Ängelholms offentliga utsmyckningar i staden, nu från 1970 och framåt. Arrangeras i samarbete med Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening. Gratis för medlemmar, övriga betalar 40 kr.
 • 4/12 Lokalhistorisk måndag: Vargar och troll i Ängelholmsbygden
  Lokalhistoriska föreningen berättar, som framgår av namnet, historia. Vi är dock inte alls främmande för historier heller – historier som återger folktro, sägner och traditioner. Ofta är sådana historier knutna till platser eller föremål i landskapet, som stenar eller källor. I kväll berättar Ingegerd Christiansson och Johan Brinck om några sådana platser, och de sägner och traditioner som finns knutna till platserna. Arrangeras i samarbete med Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening. Gratis för medlemmar, övriga betalar 40 kr.
 • 14/12 kl.19 Järnvägshistorisk torsdag: Järnvägen Åstorp – Mölle
  Föreläsning med Hans-Åke Jönsson.
  Det sista större järnvägsbygget i området med turism som affärsidé men också av betydelse för jordbruk med mera. En resehistoria kring jordbruk, stenkol och med synden i Mölle som slutmål. Fri entré!
Historisk karta över Ängelholm från 1911.