Translate

Lyssna

För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.

Ny tillfällig utställning

För etthundra år sedan drabbades Sverige av sin svåraste järnvägsolycka någonsin. Den 1 oktober 1918 förolyckades ett tåg med tio vagnar utanför Getå strax norr om Norrköping där ett stort antal människor miste livet. Nu visar vi utställningen Tåg 422 - katastrofen vid Getå.

I en nyproducerad utställning visas unika filmbilder från olycksplatsen tagna morgonen efter olyckan. I utställningen visas också de enda kända föremål som räddades i bärgningsarbetet vid olyckan. Här utmärker sig ett två meter stort väggstycke med postinkast som bärgades efter den svårt brandhärjade postvagnen.

Utredningen efter olyckan tillsammans med tidningarnas redogörelser gör att vi idag får en unik inblick i detta svåra händelseförlopp och i det samhälle som drabbades. De hundra år som gått sedan olyckan vid Getå ger oss också nya perspektiv som samtiden saknade. Inte minst ser vi vilka lärdomar som kunde göras som en direkt följd av olyckan.

Det är just vid en sådan katastrof som ett samhälle på allvar visar vad det klarar av. Vi är idag vana vid strategier med beredskap, handlingsplaner och krisgrupper när olyckan är framme. Detta fanns ännu inte i 1910-talets Sverige.

Utställningen visas till och med 8/1 2019.