För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Skola
Resan mot framtiden går på räls...
Låt oss ge dig och dina elever en möjlighet att lära er mer om järnväg och järnvägshistoria. Vi erbjuder visningar och workshops för alla barn från 7 år och uppåt!
Lärarledda grupper från förskola, grundskola, gymnasium, grundläggande/gymnasial vuxenutbildning motsvarande komvux inklusive SFI har fri entré till museet. Gäller ej högskola och universitet.
Det är obligatoriskt att boka besöket hos oss, oavsett om ni vill ha en visning eller inte.
Allt för att du och dina elever ska få ut så mycket som möjligt av besöket.
Inför museibesöket
- Boka alltid!
Skolklasser kan boka in besök vardagar under skolterminerna. För att det inte ska bli dubbelbokat i utställningen måste ni alltid boka ert besök – även om ni går på egen hand. - Matsäck
I anslutning till museets caféet finns långbord och bänkar för att äta medhavd matsäck. - Garderob
Ytterkläder och väskor hänger ni av er i kapprummet eller låser in i våra förvaringsskåp. Skåpen är låsbara och kostnadsfria att låna.
Vår målsättning och möjligheterna för elever och lärare
Museet används många gånger som en ”kickoff” i ett ämne. Ett besök med en bra pedagogisk visning kopplat till ett samtal kring ett ämne kan leda till att man utifrån den gemensamma upplevelsen kan fortsätta samtalen i klassrummet på samma tema. Man kan vända och vrida på upplevelsen som man har haft och fördjupa frågeställningarna. Den fortsatta undervisningen i skolan repeterar, breddar och fördjupar ämnesinnehållet.
Välkommen att använda Järnvägens Museum som klassrum. Det kan vara kreativt att byta miljö! Tänk på museet som ett extra klassrum. Låt utställningen bli en arena för frågeställningar, lärande och undersökande pedagogik.
Upptäck Järnvägens Museum på egen hand
Museets utställning finns tillgänglig för dig och din grupp. Våra visningar och workshops går förstås att boka, men vi vill också ge er möjlighet att på egen hand bedriva undervisning i våra lokaler.
Boka en inspirationsvisning för lärare
En introduktionsvisning av museet för lärare, som kan ge en överblick av vad museet har att erbjuda och hur ni kan använda oss i undervisningen.
Guidade visningar och workshops för skolor
Vi erbjuder en rad olika visningar och workshops för skolor. Vi kan också skräddarsy visningar helt efter era önskemål. Du som lärare är välkommen att besöka museet kostnadsfritt om du vill undersöka hur utställningen kan användas för den egna undervisningen.
Genom att koppla utställningen – med hjälp av våra elevuppgifter, diskussionsfrågor, workshops och visningsverksamhet – till det centrala innehållet i läroplanerna, så kan museibesöket berika och komplettera skolans undervisning. Ett besök på Järnvägens Museum lämpar sig väl för undervisning i historia såväl som samhällsorienterade ämnen, teknik, kommunikation och annat.
Priser
Visning:
45 minuter till 1 timme. Kostnadsfritt för skolor i Ängelholms kommun, 300 kr för skolor i alla andra kommuner.
Antalet personer (elever och pedagoger) är begränsat till 25 vid visning.
Visning och workshop:
Cirka 2 timmar. Max 25 elever/workshop. 300 kr för skolor i Ängelholms kommun, 600 kr för skolor i alla andra kommuner.
Endast workshop:
Cirka 1,5 timmar. Max 25 elever/workshop. 300 kr för alla skolor.
För mer information och bokning av visningar och workshops kontakta Mona Alenius Johansson.
Teman för skolan - Basutställningen
I utställningen berättar och visar vi tiden före järnvägen i det samhälle och med de transporter som fanns då. Vi får följa utvecklingen med tekniska framsteg, politiska visioner och hårt arbete på väg mot en fungerande järnväg. Järnvägen skapade nya samhällen och yrkesgrupper. Lär känna rallare, banvakter och alla andra som byggde och utvecklade järnvägen i Sverige.
Förslag på teman att arbeta med:
- Upptäck Järnvägens Museum
Visningar av museibyggnaden och samtal kring vad ett museum är. Vad gör man där? Vilka jobbar på museet och varför finns det museer? Vi pratar bland annat om vad det är vi ser i museets utställning och hur det har kommit dit. Vem bestämmer vilka saker man ska samla på? Vems historia är det vi får se? Handlar det bara om järnväg? Visningen kan anpassas till alla åldrar.
- Transporter – förr och nu
- Infrastruktur
- Järnvägens födelse
- Fattigdom, svält och nöd
- Människorna som byggde Sveriges järnvägar
- Yrken förr och nu.
Exempel på innehåll i LGR11 att koppla till workshop, visning eller arbete på egen hand för grundskolan:
Historia
- Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen.
- Historiska upptäckter och hur de har formats. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.
Teknik
- Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
- Teknikutvecklingsarbetets olika faser. Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.
Hållbar utveckling
- I en tid då tekniken ofta omnämns som boven till miljöproblem får eleverna reflektera kring både teknikens positiva och negativa bidrag till en hållbar utveckling.
Vi hoppas att ni får en trevlig och lärorik vistelse hos oss!
Museet är handikappanpassat.
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.